Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Kislevelű Kacurafa

(Cercidiphyllum japonicum)

Japánból, illetve Kínából származó, közepes termetű lombhullató díszfa, melynek őszi levélelszíneződése felélénkíti a tájat még a komorabb, hideg napokon is. Noha természetes környezetében akár a 45 méteres magasságot is elérheti, hazánkban csak kb. 10-15 méter magasra nő. Viszonylag lassú növekedésű, rendszerint többtörzsű, széles, tömött lombkoronát fejlesztő fa, melynek szürkés hajtásain keresztben átellenesen állnak a viszonylag kisméretű, jellegzetesen szív alakú levelek. Némileg fogazott szélű, középzöld levelei a kihajtáskor bronzos árnyalatúak, majd később az ősz folyamán ismét elszíneződnek, jellemzően narancssárgára, rózsaszínűre vagy bordóra. Lehulláskor a levelek édeskés, karamellszerű illatot árasztanak.
A kislevelű kacurafa kétlaki, így hím- és nőivarú egyedek egyaránt léteznek. Apró vöröses virágaik tavasszal nyílnak, de nem rendelkeznek különösebb díszítőértékkel.
Létezik csüngő ágrendszerrel rendelkező, magas törzsre oltott változata is ('Pendulum'), mely törpe növekedésénél fogva kisebb előkertekbe is ideális választás lehet. Magyar neve a növény japán elnevezéséből származik (katsura - kiejtve kacura).

Gondozása


Kevés gondozást igénylő díszfa, mely napos, félárnyékos fekvést, valamint üde, tápanyagdús, jó vízáteresztő képességű talajt igényel. Hazánkban télálló, ugyanakkor a kései fagyok károsíthatják a fiatal hajtásokat. Metszést az elhalt és beteg hajtások eltávolításán felül nem igényel. Az átültetést viszonylag rosszul viseli, ezért lehetőleg egyből a végleges helyére ültessük. Kártevőkkel és betegségekkel szemben ellenálló díszfa.

Szaporítása


Magvetéssel vagy félfás dugvánnyal.

Megosztás a Facebook-on
Cercidiphyllaceae (kacurafafélék) > kislevelű kacurafa
2
Kislevelű Kacurafa
Cercidiphyllum japonicum
Kislevelű Kacurafa (Cercidiphyllum japonicum)
Japán Júdásfa

Színváltozatok

Virágai vörösek, zöld levelei az ősz folyamán bíboros árnyalatot kapnak

Kapcsolódó cikkek

Kövess minket a Facebook-on is!
A A