Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Kerti Körömvirág

(Calendula officinalis)

A kerti körömvirág 30-70 cm magasra növő, Dél- és Kelet-Európából származó kedvelt virágágyi egynyári növény. Egyszerű vagy telt, a sárga árnyalataiban pompázó fészekvirágzatai egyenes száron nyílnak. Levelei lándzsa alakúak, szórt állásúak, ragacsos tapintásúak. A június-júliusi fővirágzás után szeptemberben gyakorta újra virágzik. Díszítő értéke mellett értékes gyógynövénynek is számít, gyógyhatását számos területen hasznosítják. Selymes fényű virágai vágott virágnak is mutatósak, szirmai pedig ehetőek.

Gondozása


Alapvetően igénytelen növény, amely hideg és szárazságtűrő, de napos helyen virít a legszebben. Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű talajba ültessük, s kifejezetten előnyös, ha a föld tápanyagtartalma viszonylag alacsony. Az elhervadt virágok folyamatos eltávolításával meghosszabbíthatjuk virágzását. Ha időnként kissé visszacsípjük, akkor bokrosabbra nevelhetjük. Időnként megtámadhatják a levéltetvek, illetve a lisztharmat.

Szaporítása


Legkönnyebben magvetéssel szaporíthatjuk, és mivel nehezen viseli az átültetést az a legjobb, ha rögtön az állandó helyére vetjük április közepén. Magvetés után gyorsan fejlődik és akár már 6-7 hét múlva virágzik is.

Megosztás a Facebook-on

Kapcsolódó cikkek

Asteraceae (őszirózsafélék) > kerti körömvirág
2
Körömvirág
Calendula officinalis
Körömvirág (Calendula officinalis)
Gyűrűvirág
Kenyérbélvirág

Színváltozatok

Sárga, narancssárga
Kövess minket a Facebook-on is!
A A