Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Oroszlánszáj

(Antirrhinum majus)

A mediterrán térségből származó színpompás, viszonylag igénytelen virág, amely napos fekvésben érzi jól igazán magát. Jellegzetesen tátogó virágai gazdag fürtökben, és változatos színekben nyílnak. Virágai többnyire zártak, de vannak nyitott hibridek is (például A. majus 'Trumpet Serenade' hibrid csoport). Általában félmagas, akár 80 cm-re is megnövő virágágyi dísznövény, de vannak futó és törpe (15-30cm-es) változatai is. Felálló hajtású, elágazó szárú dísznövény, melynek levelei lándzsa alakúak. Virágait május közepétől szeptemberig folyamatosan ontja, de a virágzása június-júliusban a legszebb.

Gondozása


Közepes vízigényű, jó állóképességű virág, amely a termékeny táptalajt gazdag virágzással hálája meg. Mindenképpen jól áteresztő talajba ültessük, mert a pangó vízben hamar rothadásnak indulnak gyökerei. Sok napfényt igényel. Ha folyamatosan eltávolítjuk az elnyílott virágokat, egészen őszig gyönyörködhetünk az élénk virágokban. A tél folyamán lehetőleg védekezzünk takarással.

Szaporítása


Április elején magvetéssel könnyen szaporíthatjuk, de előnevelt palántáját is kiültethetjük április végén. Némileg fagyérzékeny, de védett helyen a kertben áttelelhet, és ezek a példányok már május közepétől virágozhatnak.

Megosztás a Facebook-on

Kapcsolódó cikkek

Plantaginaceae (útifűfélék) > oroszlánszáj
2
Oroszlánszáj
Antirrhinum majus
Oroszlánszáj (Antirrhinum majus)
Tátika

Színváltozatok

Rózsaszínű, vörös, sárga, narancssárga, fehér és bíborszín
Kövess minket a Facebook-on is!
A A