Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Tatár Juhar

(Acer tataricum)

A tatár juhar egy hazánkban is őshonos kistermetű fa vagy több törzsű, nagyobb termetű cserje, mely nem ritka látvány Délkelet-Európa és Nyugat-Ázsia erdeiben. Ez a kerekded koronát fejlesztő, kifejlett korában 6-8m magas díszfa fűrészes szélű, tojásdad alakú leveleket fejleszt, melyek - sok más juharfaj levelével ellentétben - alapvetően tagolatlanok, bár fiatal korban csökevényes karéjok (3-5) megfigyelhetőek rajtuk. Kora májustól nyíló zöldesfehér bugavirágzatai nem kifejezetten látványosak, de a belőlük fejlődő ikerlependék termések időnként szép karmazsinvörösre színeződnek. Levelei az ősz folyamán sárgára, vagy akár vörösre színeződnek, mielőtt lehullnának.
Kertekbe többnyire a tűzvörös juhar (A. tataricum subsp. ginnala) néven ismert alfaját ültetik, melynek levelei fényesebbek, mélyebben karéjosak.

Gondozása


A tatár juhar napos és félárnyékos fekvésben is nevelhető, de igazán szép levélelszíneződéshez sok napsütésre van szüksége. Kedveli a nyirkos, de jó vízelvezetésű talajt, alkalmazkodó képessége azonban jó, így kevésbé kedvező körülmények között is szépen fejlődik. Levélfoltosodásra viszonylag érzékeny, verticilliumos hervadás viszonylag kevésbé fenyegeti, mint a tűzvörös juhart, de előfordulhat.

Szaporítása


Többnyire magról történik, még a kertészeti fajták esetében is.

Megosztás a Facebook-on

Kapcsolódó cikkek

Sapindaceae (szappanfafélék) > tatár juhar
2
Tatár Juhar
Acer tataricum
Tatár Juhar (Acer tataricum)

Színváltozatok

Virágai fehérek, termései sötét rózsaszínek, kárminvörösek
Kövess minket a Facebook-on is!
A A